gruodžio 16, 2024
Artėjant didžiosioms metų šventėms, skubame planuoti šventinį valgiaraštį, kuris nepriverstų ilgai suktis virtuvėje, tačiau pradžiugintų net išrankiausius ragautojus. Šventinio stalo ruošą palengvina šaldyta tešla – jos paklausa, palyginti su įprastu laikotarpiu, prieš šventes išauga iki 3 kartų. „Mantingos“ technologė dalinasi patarimais, kad patiekalai iš šaldytos tešlos pavyktų net neįgudusiems virtuvėje.
Gamybos technologija suteikia tešlai universalumo
Kaip pasakoja „Mantingos“ maisto technologė Irma Seiliuvienė, pagrindiniai sluoksniuotos bemielės tešlos ingredientai yra miltai, druska, cukrus ir riebalai, o gaminant mielinę sluoksniuotą tešlą papildomai gali būti naudojami ir kiaušiniai bei pieno milteliai. „Pastarieji produktai tešlai suteikia turtingesnį ir sodresnį skonį, tačiau kepinyje nebejusti to išskirtinio lengvumo ir traškumo, būdingo bemielei tešlai“, – skirtumus įvardija ji.
Kadangi įprastai šaldyta tešla yra neutralaus skonio – gaminant ją cukraus ir druskos naudojama saikingai, ji yra gana universali ir tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems kepiniams. Tačiau pasirenkant įdarus ar priedus kepiniams, svarbu paisyti kelių patarimų.
„Neperkraukite tešlos įdaru – per daug drėgmės ar svorio gali neleisti tešlai tinkamai iškilti. Jei įdaras itin sultingas, prieš kepant į jį galite įmaišyti miltų ar krakmolo – taip išvengsite tešlos permirkimo ir iškepus „užsidariusių“ sluoksnių. Nenaudokite ir karštų įdarų – prieš tai juos atvėsinkite, nes nuo karščio tirpstantys tešlos sudėtyje esantys riebalai sugadins sluoksnių struktūrą“, – įspėja specialistė.
Patiekalo sėkmei svarbi tinkama temperatūra
Kaip nurodyta ant pakuotės, šaldytą tešlą reikia laikyti šaldymo kameroje ar šaldiklyje. Be to, jau atšildžius gaminį reikėtų jos pakartotinai neužšaldyti.
I. Seiliuvienė pataria tešlą atšildyti lėtai, specialiai jos nešildyti. Tai padės apsaugoti sluoksnius nuo deformacijos. „Išėmę tešlos lapelius iš pakuotės, galite juos lengvai pridengti kepimo popieriumi – taip jie neapdžius. O tam, kad tešla būtų lengviau kočiojama ir formuojama, verta pradėti darbuotis jai dar pilnai neatšilus – tokia ji išliks elastinga, nelips“, – sako specialistė. Tiesa, reikėtų tešlos neperkočioti, nes sluoksniai gali susilieti ir iškepusi tešla nebus tokia puri ir lengva.
Sluoksniuotos tešlos gaminius reikia kepti gerai įkaitintoje orkaitėje, nustačius ant tešlos pakuotės nurodytą temperatūrą. Jei ji bus netinkama, tešla gali tinkamai neiškilti, gaminiai nebus purūs.
„Jei norite auksinės, blizgios plutelės, prieš kepimą suformuotus gaminius patepkite kiaušinio plakiniu. Dekoruokite įvairiais žalumynais, sėklomis, sūriu. Jei daugiau spalvų ir išskirtinumo norisi suteikti jau iškeptam gaminiui, galima jį dekoruoti šviežiomis uogomis, tirpintu šokoladu, mėtos lapeliais, cukraus pudra“, – pataria maisto technologė.