rugsėjo 12, 2024

Startavo „Maisto banko“ ir „Mantingos“ iniciatyva #Išsaugotiskoniai

Pasidalinti

Artėjant kovos su maisto švaistymu dienai (rugsėjo 29 d.), „Maisto bankas“ ir „Mantinga“  suvienijo jėgas iniciatyvai „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad per metus gamybos ir prekybos sektoriuose Lietuvoje prarandama daugiau nei 1101 tona obuolių. Į šį skaičių nepatenka galybė šalyje egzistuojančių nuosavų kiemų su obelimis, apleistų sodų, kuriuose taip pat kiekvieną rudenį krenta ir pūna obuoliai. Artėjant kovos su maisto švaistymu dienai, inicijavome projektą „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“ – jo metu iš apleisto sodo nurinkta tūkstančiai obuolių ir išvirta obuolienė bei išspaustos sultys. Šie produktai pasieks Lietuvos stokojančias šeimas.  

Į šalia Marijampolės esantį apleistą šimtametį sodą rinkti obuolių atvyko „Mantingos“ savanoriai – vadovai bei darbuotojai. Jie, kartu su „Maisto banko“ bei Marijampolės profesinio rengimo centro specialistų ir moksleivių pagalba įgyvendino visą maisto išsaugojimo procesą – nuo obuolių surinkimo, lupimo, pjaustymo, virimo iki jau paruošto naujo produkto išpilstymo į stiklainius. Išvirta obuolienė bus perduota stokojantiems žmonėms.

 Neatsitiktinai iniciatyvos pavadinime minima ir duona – obuolienę bus kviečiama ragauti su duona, kuri neatitinka pardavimų standartų, todėl galėtų virsti atlieka. Šiuo atveju duona bus taip pat išsaugota ir panaudota kilniam tikslui.

Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į maisto švaistymo problemą. Šią misiją turi tiek „Maisto bankas“, tiek „Mantinga“.

„Kaip verslui, kurio pagrindinė veikla yra maisto produktų gamyba, mums itin svarbi maisto švaistymo tema. Pirmiausia, pradedame patys nuo savęs: gamybos procese mažiname šalutinių produktų kiekį, pavyzdžiui, kiek įmanoma į gamybos procesą grąžiname tešlos atraižas, trupinius. Lygiai taip pat atsakingai elgiamės su nestandartine produkcija, kuri yra lygiai tokia pat kokybiška, skani, tinkama valgyti kaip ir parduodama – ją perduodame tokioms organizacijoms kaip „Maisto bankas“, – sako „Mantinga Group“ generalinis direktorius Mantas Agentas.

„Maisto bankas“ ir „Mantinga“ bendradarbiauja jau daugiau nei 12 metų. Kasmet „Maisto banką“ pasiekia tūkstančiai mūsų produkcijos, kuri perduodama stokojantiems maisto. 2023 metais organizaciją pasiekė produkcija, kurios vertė siekia apie 135 tūkst. eurų.

Pasidalinti