vasario 18, 2025

„Mantinga“ pernai perdirbo 280 tonų trupinių

Pasidalinti

Trečdalis kilogramo – tiek maisto atliekų kasdien vidutiniškai išmeta statistinis Europos Sąjungos (ES) gyventojas. Maisto švaistymo problema itin opi – kasmet ES sugeneruoja 59 mln. tonų maisto atliekų. „Mantingos“ atstovai pasakoja, kaip efektyviau naudoti žaliavas ir gamybos metu susidarančius maisto likučius saugiai grąžinti atgal į gamybą.

Skaičiuojama, kad daugiau nei ketvirtadalį išmetamo maisto sudaro jo gamybos ir perdirbimo metu susidarančios atliekos, tad kiek tai įmanoma, norime gaminti atsakingai. To siekdami įdiegėme ir sėkmingai naudojame ne vieną pasiteisinusį sprendimą“, – dalijasi „Mantinga“ tvarumo projektų vadovė Domantė Lubytė.

Pasak jos, maisto pramonėje susidarančios žaliavų atliekos vis dažniau grąžinamos į gamybos procesą, taikant žiedinės ekonomikos principus. Vienas tokių plačiai naudojamų sprendimų – gamybos metu susidarančių trupinių grąžinimas į gamybą.

„Kiekvieną mėnesį surenkame ir į gamybą saugiai grąžiname iki 35 tonų trupinių. Trupinių grąžinimo į gamybą technologija padeda ne tik mažinti žaliavų švaistymą, bet ir siekti įmonės tvarumo strategijos tikslų. Vien praėjusiais metais perdirbome 280 tonų trupinių ir sieksime, kad šis kiekis ateityje augtų“, – sako D. Lubytė.

„Siekiant toliau mažinti susidarančių maisto atliekų kiekį ir žaliavų praradimus, praėjusiais metais buvo ištobulinta ir dar viena, sluoksniuotos tešlos grąžinimo į gamybą technologija – mūsų technologai rado būdą, kaip užšaldyti sluoksniuotos tešlos atraižas ir jas saugiai grąžinti į procesą kitos gamybos metu. Ši inovacija mums padėjo sutaupyti beveik 53 tonas tešlos atraižų per praėjusius metus“, – skaičiuoja tvarumo projektų vadovė. 

Nestandartinė produkcija – stokojantiems, o netinkama vartoti virsta energija

Reikšmingai sumažinti maisto švaistymą „Mantingai” padeda ir nestandartinės produkcijos realizavimas. Nestandartinė produkcija, kuri yra saugi vartoti, perduodama „Maisto bankui“, „Maltos ordinui” ir kitoms organizacijoms. Praėjusiais metais stokojantiems gyventojams iškeliavo apie 120 tonų nestandartinės produkcijos ar žaliavų likučių. Galiausiai, tie gaminiai ar gamybos likučiai, kurie nėra tinkami vartoti, virsta energija – atiduodami biodegalų ar dujų gamybai.

„Atsakingas žaliavų ir maisto atliekų valdymas – viena iš mūsų tvarumo strategijos krypčių. Įmonė ganėtinai greitai auga, vykdo aktyvią plėtrą, planuoja naujų gamyklų ir gamybos linijų paleidimą.

Pasidalinti