sausio 28, 2025
Vieną populiariausių saldžių kepinių – spurgas – galima rasti kone kiekvienos parduotuvės lentynose. Lengvai prieinami produktai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesudėtingai pagaminami, visgi paslaptis užkoduota niuansuose. Didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ spurgų gamybos linija yra vienintelė tokia regione, o joje kasdien iškepama virš 130 tūkst. spurgų.
Tvarumas gaminant svarbu
„Mantingoje“ veikianti donuts spurgų gamybos linija pasižymi keliomis unikaliomis savybėmis.
„Didžiausias šios gamybos linijos unikalumas yra tai, kad spurga formuojama iš apvalaus tešlos ruošinio, iškertant gaminio vidurį. Taip suformuojamas žiedo formos gaminys su mažesniu riebalo įgėrimo plotu, dėl to į spurgą įsigeria mažiau riebalų ir ji yra ne tokia riebi kaip įprasta spurga. Be to, gamybos linijoje integruota riebalų filtravimo sistema, jie dozuojami automatiškai. Virimo įrangos elementai neturi tiesioginio kontakto su kaitinamais riebalais, dėl ko ne tik lengviau valyti įrangą, bet ir gamybos metu sunaudojama mažiau energijos išteklių“, – pasakoja „Mantingos“ Technologinio padalinio vadovas Darius Anelauskas.
Jau kelerius metus naudojama spurgų gamybos technologija ženkliai skiriasi nuo ankstesnės, ypač susidarančių atliekų atžvilgiu – anksčiau tešlos atraižos sudarydavo net iki 50 proc. gamybos atliekų, o dabar jos sudaro vos 15-18 proc., be to, jos grąžinamos atgal į tešlos ruošimo etapą, todėl viskas yra sunaudojama ir niekas neišmetama“, – pažymi D. Anelauskas.
Stebinančios glaistymo ir įdarų galimybės
kitas modernios spurgų gamybos linijos privalumas – plačios glaistymo galimybės. Tam naudojamos šešios didelės glaistų talpos po 1000 kg ir pora mažesnių po 500 kg, kuriuose maišomas spalvotas glaistas.
„Spurgos gali būti glaistomos keliais skirtingais glaistais – taip sukuriamas marmurinis raštas. Jos gali būti dekoruojamos tiek automatiniu, tiek rankiniu būdu – tam naudojame įvairiausius pagardus: cukrinius, šokoladinius, cukraus pudrą, zefyrus, spragintus kukurūzus, liofilizuotas uogas, traškius sausainius. Be to, esame vieninteliai rinkoje, galintys pramoniniu būdu pagaminti rūgščias spurgas.
Šiuo metu „Mantingos“ spurgų asortimente – arti 50 spurgų rūšių. Kasmet į asortimentą įvedama apie 15-20 skirtingų naujų rūšių spurgų, o daugiausia eksperimentuojama su glaistais bei įdarais.